in ,

9 Efecte secundare a consumului ridicat de ceai

Ceaiul este una dintre cele mai iubite băuturi calde din lume

9 Efecte secundare a consumului ridicat de ceai
9 Efecte secundare a consumului ridicat de ceai

Cele mai populare tipuri de ceai sunt: verde, negru și oolong – ce sunt făcute din frunzele plantei Camellia sinensis.

Puține lucruri sunt la fel de satisfăcătoare sau liniștitoare ca atunci când bei o cană fierbinte de ceai, însă meritele acestei băuturi nu se opresc aici.

De-a lungul secolelor, ceaiul a fost folosit în medicina tradițională pentru proprietățile sale vindecătoare. Mai mult, cercetările moderne sugerează că ceaiul are compuși vegetali ce pot juca un rol important în reducerea riscului de afecțiuni cronice, precum cancerul, obezitatea, diabetul și bolile de inimă.

Deși consumul moderat de ceai este o alegere foarte sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, depășirea a 3-4 căni (710-950 ml) pe zi ar putea avea efecte secundare negative.

Iată 9 posibile reacții adverse ale consumului exagerat de ceai.

1. Absorbția redusă a fierului

Ceaiul este o sursă bogată a unei clase de compuși numiți tanini. Taninurile se pot lega de fier în anumite alimente, ceea ce îl face indisponibil pentru absorbție în tractul digestiv.

Deficitul de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți din lume, iar dacă aveți un nivel scăzut de fier, aportul excesiv de ceai vă poate agrava starea.

Cercetările sugerează că taninurile de ceai sunt mai susceptibile să împiedice absorbția fierului din surse vegetale decât din alimentele de origine animală. Astfel, dacă urmați o dietă strict vegană sau vegetariană, este posibil să doriți să acordați o atenție deosebită consumului dvs. de ceai.

Cantitatea exactă de tanini din ceai poate varia considerabil în funcție de tipul și modul în care acesta este pregătit. Limitarea aportului de ceai la trei sau mai puține căni pe zi (710 ml) este probabil o doză sigură pentru majoritatea oamenilor.

Dacă aveți fierul scăzut, dar totuși vă place să beți ceai, luați în considerare consumul între mese, ca o precauție suplimentară. Dacă faceți acest lucru, va fi mai puțin probabil să vă fie afectată capacitatea corpului de a absorbi fierul din alimente.

Taninurile găsite în ceai se pot lega de fier în alimentele de origine animală, reducând cantitatea pe care o puteți absorbi în tractul digestiv. Dacă nivelul de fier din organism vă este scăzut, beți ceai între mese.

Ceai de scortisoara – 10 Beneficii miraculoase ale acestui ceai

2. Anxietate, stres și neliniște crescută

Frunzele de ceai conțin în mod natural cafeină. Consumul exagerat al cafeinei din ceai sau a oricărei alte surse ce conține cafeină, poate contribui la stări de anxietate, stres și neliniște.

O ceașcă medie de ceai (240 ml) conține aproximativ 11–61 mg de cafeină, în funcție de soi și de metoda de preparare.

Ceaiurile negre tind să conțină mai multă cafeină decât cele verzi și albe, și cu cât îți infuzezi mai mult ceaiul, cu atât conținutul de cofeină este mai mare.

Cercetările sugerează că dozele de cafeină sub 200 mg pe zi sunt puțin probabil să provoace anxietate semnificativă la majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, unii oameni sunt mai sensibili la efectele cafeinei decât alții și este posibil să fie nevoie să își limiteze consumul de ceai din momentul imediat.

Dacă observați că din obiceiul dvs. de a consuma ceai vă simțiți agitat sau nervos, ar putea fi un semn că ați consumat prea mult și poate doriți să reduceți acest consum, pentru a ameliora simptomele. De asemenea, puteți lua în considerare și a opta pentru ceaiuri din plante fără cafeină. Ceaiurile din plante nu sunt considerate ceaiuri autentice, deoarece nu provin din planta Camellia sinensis. În schimb, sunt făcute dintr-o varietate de ingrediente fără cafeină, cum ar fi diverse flori, ierburi și fructe.

Consumul exagerat a cafeinei din ceai poate provoca anxietate și neliniște. Dacă observați aceste simptome, reduceți consumul de ceai sau încercați să înlocuiți cu ceaiuri din plante fără cafeină.

3. Somn slab

Deoarece ceaiul conține în mod natural cafeină, consumul excesiv poate perturba ciclul somnului.

Melatonina este un hormon care îți semnalează creierul că este timpul să dormi. Unele cercetări sugerează că producția de melatonină poate fi inhibată de cafeină, ceea ce duce la o calitate slabă a somnului.

Somnul inadecvat este legat de o mulțime de probleme psihice, care includ oboseala, afectarea memoriei și o durată de atenție scăzută. Mai mult, privarea cronică de somn este asociată unui risc crescut de obezitate și unui control slab al zahărului din sânge. Oamenii metabolizează cafeina într-un ritm diferit și este dificil de a prezice exact cum este afectat somnul la toată lumea.

Unele studii au descoperit că și 200 mg de cofeină consumată cu șase sau mai multe ore înainte de culcare ar putea afecta negativ calitatea somnului, în timp ce alte studii nu au observat vreun efect semnificativ.

Dacă întâmpinați stări legate de calitatea slabă a somnului și beți ceai ce conține cafeină, în mod regulat, poate doriți să luați în considerare reducerea consumului – mai ales dacă consumi și alte băuturi sau suplimente care conțin cafeină.

Aportul excesiv de cafeină din ceai poate reduce producția de melatonină și poate perturba somnul.

4. Greața

Anumiți compuși din ceai pot provoca greață, în special atunci când sunt consumați în cantități mari sau pe stomacul gol. Taninurile din frunzele de ceai sunt responsabile pentru gustul amar și uscat al ceaiului. Natura astringentă a taninilor poate irita și țesutul digestiv, ceea ce poate duce la simptome incomode, cum ar fi greața sau durerile de stomac. Cantitatea de ceai necesară pentru a avea acest efect poate varia semnificativ în funcție de persoană.

Persoanele mai sensibile pot suferi aceste simptome după ce beau mai puțin de 1–2 cani (240–480 ml) de ceai, în timp ce altele pot bea mai mult de 5 căni (1,2 litri) fără a observa niciun efect rău.

Dacă observați că începeți să vă simțiți rău, reduceți din cantitatea pe care o consumați în acel moment. Puteți încerca, de asemenea, să adăugați un strop de lapte sau să mâncați ceva ce merge cu ceaiul. Taninurile se pot lega de proteinele și carbohidrații din alimente, ceea ce poate minimiza iritația digestivă.

Taninurile din ceai pot irita țesutul digestiv la persoanele sensibile, ducând la simptome precum greață sau dureri de stomac.

5. Arsurile de stomac

Cafeina din ceai poate provoca arsuri la stomac sau poate agrava simptomele preexistente de reflux ale acidului. Cercetările sugerează că cafeina poate relaxa sfincterul care separă esofagul de stomac, permițând conținutului acid al stomacului să curgă mai ușor în esofag. De asemenea, cafeina poate contribui la creșterea producției totale de acid stomacal. Desigur, consumul de ceai nu provoacă neapărat arsuri la stomac. Oamenii răspund foarte diferit la consumul acelorași alimente.

Acestea fiind spuse, dacă consumați în mod obișnuit cantități mari de ceai și aveți frecvent arsuri la stomac, ați putea încerca să vă reduceți consumul și să vedeți dacă simptomele dvs. se îmbunătățesc.

Cafeina din ceai poate provoca arsuri la stomac sau poate exacerba refluxul acidului preexistent datorită capacității sale de a relaxa sfincterul esofagian inferior și de a crește producția de acid din stomac.

6. Complicații la sarcină

Expunerea la un nivel ridicat de cafeină din băuturi, precum ceaiul în timpul sarcinii, poate crește riscul de complicații, cum ar fi avortul spontan sau greutatea scăzută la naștere a sugarului.

Datele despre pericolele consumului de cafeină în timpul sarcinii sunt mixte și nu este încă clar exact cât de mult este sigur. Cu toate acestea, cele mai multe cercetări indică faptul că riscul de complicații rămâne relativ scăzut dacă vă mențineți zilnic aportul de cafeină sub 200-300 mg. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi recomandă să nu depășească mai mult de 200 mg.

Conținutul total de cafeină din ceai poate varia, dar de obicei se încadrează între 20 și 60 mg pe cană (240 ml). Astfel, pentru a nu greși din cauza prudenței, cel mai bine este să nu beți mai mult de aproximativ 3 căni (710 ml) pe zi .

Unele persoane preferă să bea ceaiuri din plante fără cafeină în locul ceaiului obișnuit, pentru a evita expunerea la cafeină în timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu toate ceaiurile din plante sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii.

De exemplu, ceaiurile din plante care conțin cohosh negru sau licoare pot induce o muncă prematură și trebuie evitate.

Dacă sunteți însărcinată și sunteți îngrijorată de consumul de ceai, fie că este din plante sau nu, asigurați-vă că solicitați asistență de la furnizorul de servicii medicale.

Consumul excesiv a cafeinei din ceai în timpul sarcinii poate contribui la complicații, cum ar fi avortul spontan sau greutatea scăzută la naștere a sugarului.

7. Dureri de cap

Aportul intermitent de cafeină poate ajuta la ameliorarea anumitor tipuri de dureri de cap. Cu toate acestea, atunci când este utilizat cronic, se poate produce efectul opus.

Consumul de rutină de cafeină din ceai poate contribui la durerile de cap recurente.

Unele cercetări sugerează că cel puțin 100 mg de cafeină pe zi ar putea contribui la reapariția zilnică a durerilor de cap, însă cantitatea exactă necesară pentru declanșarea unei dureri de cap poate varia în funcție de toleranța unei persoane.

Ceaiul tinde să fie mai scăzut în cafeină decât alte tipuri populare de băuturi cafeinizate, cum ar fi soda sau cafeaua, dar unele tipuri pot furniza până la 60 mg cafeină pe cană (240 ml).

Dacă aveți dureri de cap recurente și credeți că acestea ar putea avea legătură cu aportul dvs. de ceai, încercați să reduceți sau să eliminați această băutură din dieta dvs. pentru o perioadă, pentru a vedea dacă simptomele dvs. se îmbunătățesc.

Consumul obișnuit de cantități excesive de cafeină din ceai ar putea contribui la durerile cronice de cap.

8. Ameţeală

Deși senzația de amețeală sau „cap în nori” este un efect secundar mai puțin obișnuit, s-ar putea datora consumului prea mult de cafeină din ceai.

Acest simptom este de obicei asociat cu doze mari de cafeină. De obicei cele mai mari concentrații variază între 400-500 mg sau aproximativ 6-12 căni de ceai. Cu toate acestea, poate apărea și la consumul unor doze mai mici, la persoane care sunt deosebit de sensibile.

În general, nu este recomandat să consumi atât de mult ceai odată. Dacă adesea observați că vă simțiți amețit după consumul de ceai, optați pentru alte versiuni ce conțin doze mai mici de cofeină sau consultați furnizorul de servicii medicale (medicul sau farmacistul).

Dozele mari de cafeină din ceai pot provoca amețeli. Acest efect secundar particular este mai puțin frecvent decât alte efecte și apare ,de obicei, doar dacă aportul zilnic depășește 6-12 căni.

9. Dependența de cofeină

Cafeina este un stimulent care formează obiceiurile, iar consumul regulat din ceai sau orice conține acest stimulent reprezintă sursă care ar putea duce la dependență.

Simptomele dispariției cafeinei pot include dureri de cap, iritabilitate, ritm cardiac crescut și oboseală..

Nivelul de expunere necesar pentru a dezvolta dependența poate varia semnificativ în funcție de persoană. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că ar putea începe după 3 zile de la consumul consecutiv de căni de ceai, cu o severitate crescută în timp.

Chiar și cantitățile mici de aport regulat de ceai ar putea contribui la dependența de cafeină. Simptomele de dispariție a cafeinei din organism poate duce la oboseală, iritabilitate și dureri de cap.

Concluzii

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi calde din lume. Nu este numai delicios, ci și are și numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamațiilor și un riscul scăzut de boli cronice.

Deși consumul moderat este sănătos pentru majoritatea oamenilor, atunci când devine prea mare poate duce la efecte secundare negative, precum anxietate, dureri de cap, probleme digestive și somn perturbat.

Majoritatea oamenilor pot bea zilnic 3–4 căni (710–950 ml) de ceai fără a avea efecte adverse, însă unii pot prezenta reacții adverse la doze mai mici.

Mare parte a efectelor secundare cunoscute și asociate cu consumul de ceai sunt legate de cafeina și taninul din componența sa. Unii oameni sunt mai sensibili la acești compuși decât alții. Astfel, este important să fiți atent la modul în care obiceiul dvs. de consum al ceaiului vă poate afecta.

Dacă aveți efecte secundare care credeți că ar putea avea legătură cu consumul de ceai, încercați să reduceți treptat până când veți găsi nivelul optim pentru dvs. Dacă nu sunteți sigur cât de mult ar trebui să beți ceai, consultați un doctor.

 

Ti-a placut articolul? Voteaza!

7 beneficii ale cartofilor violet

7 beneficii ale cartofilor violet

Espressor automat sau manual? Vezi ce ti se potriveste!