in

6 alimente care provoacă inflamații in corp

Inflamația poate fi bună sau rea în funcție de situație. Pe de o parte, este modul natural prin care corpul tău se protejează atunci când ești rănit sau bolnav. Îți poate ajuta corpul să se apere de boli și poate stimula vindecarea.

Pe de altă parte, inflamația cronică și continuă este legată de un risc crescut de boli precum diabetul, bolile de inimă și obezitatea.

Interesant este că alimentele pe care le consumi pot afecta semnificativ inflamațiile din corp.

Iată 6 alimente care pot provoca inflamații:

1. Zahărul și siropul de porumb cu fructoza ridicată

Zahărul de masă (zaharoză) și siropul de porumb cu fructoză mare (HFCS) sunt cele două tipuri principale de zahăr adăugat în dieta occidentală.

Zahărul este 50% glucoză și 50% fructoză, în timp ce siropul de porumb cu fructoză ridicat este de aproximativ 45% glucoză și 55% fructoză.

Unul dintre motivele pentru care zaharurile adăugate sunt dăunătoare este că acestea pot crește inflamația, care poate duce la boală.

Într-un studiu, șoarecii alimentați cu diete bogate în zaharoză au dezvoltat cancer la sân care s-a răspândit la plămâni și parțial din cauza răspunsului inflamator la zahăr.

Într-un alt studiu, efectele antiinflamatoare ale acizilor grași omega-3 au fost subminate la șoarecii alimentați cu o dietă bogată în zahăr.

Ba mai mult, într-un studiu clinic aleatoriu în care oamenii beau sodă obișnuită, sodă dietetică, lapte sau apă, numai cei din grupa care consumă sodă obișnuită au avut niveluri crescute de acid uric, ceea ce determină inflamația și rezistența la insulină.

De asemenea, zahărul poate fi dăunător, deoarece furnizează cantități cu exces de fructoză.

În timp ce cantitățile mici de fructoză din fructe și legume sunt în regulă, consumul cantităților mari din zaharuri adăugate nu este tocmai o idee bună.

A consuma multă fructoză poate duce la obezitate, rezistență la insulină, diabet, boli hepatice grase, cancer și boli renale cronice.

De asemenea, cercetătorii au observat că fructoza provoacă inflamații în celulele endoteliale care aliniază vasele de sânge, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru bolile de inimă.

Alimentele bogate în zahăr adăugat includ bomboane, ciocolată, băuturi răcoritoare, prăjituri, fursecuri, gogoși, produse de patiserie dulci și anumite cereale.

REZUMAT

Consumul unei diete bogate în zahăr și sirop de porumb cu fructoză determină inflamația care poate duce la anumite boli. De asemenea, ar putea contracara efectele antiinflamatorii ale acizilor grași omega-3.

 

 

2. Grăsimi trans artificiale

Grăsimile trans artificiale sunt probabil cele mai nesănătoase grăsimi pe care le puteți mânca.

Sunt create prin adăugarea de hidrogen la grăsimile nesaturate, care sunt lichide, pentru a le oferi stabilitatea unei grăsimi mai solide.

Pe etichetele ingredientelor, grăsimile trans sunt adesea enumerate ca uleiuri parțial hidrogenate.

Majoritatea margarinelor conțin grăsimi trans și adesea sunt adăugate la alimentele procesate pentru a prelungi durata de valabilitate.

Spre deosebire de grăsimile trans naturale care se găsesc în lactate și carne, s-a demonstrat că grăsimile trans artificiale provoacă inflamații și cresc riscul de boală.

În plus față de scăderea colesterolului HDL (bun), grăsimile trans pot afecta funcția celulelor endoteliale care îți acoperă arterele, ceea ce este un factor de risc pentru bolile de inimă.

Consumul de grăsimi trans artificiale este legat de nivelurile ridicate de markeri inflamatori, cum ar fi proteina C-reactivă (CRP).

De fapt, într-un studiu, nivelurile de CRP erau cu 78% mai mari în rândul femeilor care au raportat cel mai mare aport de grăsimi trans.

REZUMAT

Consumul de grăsimi trans artificiale poate crește inflamația și riscul multor boli, inclusiv boli de inimă.

 

3. Uleiuri vegetale procesate și de semințe

În secolul XX, consumul de uleiuri vegetale a crescut cu 130% în Statele Unite.

Unii oameni de știință cred că anumite uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de soia, promovează inflamația datorită conținutului lor foarte ridicat de acid gras în omega-6.

Deși unele grăsimi dietetice omega-6 sunt necesare, dieta tipică occidentală oferă mult mai mult decât au nevoie oamenii.

De fapt, specialiștii din domeniul sănătății recomandă consumul de alimente mai bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, pentru a-ți îmbunătăți raportul de omega-6 cu omega-3 și pentru a profita de beneficiile antiinflamatoare ale omega-3.

Într-un studiu, șobolanii au fost hrănit printr-o dietă ce conținea un raport de omega-6 la omega-3 de 20: 1, unde au avut niveluri mult mai mari de markeri inflamatori decât cei alimentați cu un raport de 1: 1 sau 5: 1.

Cu toate acestea, dovada că un aport mare de acizi grași omega-6 crește inflamația la om este în prezent limitată.

Studiile controlate arată că acidul linoleic, cel mai obișnuit acid omega-6 dietetic, nu afectează markerii inflamatori. Este nevoie de mai multe cercetări înainte de a ajunge la orice concluzii.

Uleiurile vegetale și din semințe sunt utilizate ca uleiuri de gătit și sunt un ingredient major în multe alimente procesate.

REZUMAT

Unele studii sugerează că un conținut mare de acid gras în omega-6 din uleiul vegetal poate avansa inflamația atunci când este consumat în cantități mari. Cu toate acestea, dovezile sunt inconsistente și sunt necesare mai multe cercetări.

 

4. Carbohidrații rafinați

Carbohidrații au obținut o reputație proastă. Cu toate acestea, adevărul este că nu toate glucidele sunt problematice.

Strămoșii noștrii consumau fibre bogate, carbohidrați neprocesați de milenii sub formă de ierburi, rădăcini și fructe.

Cu toate acestea, consumul de carbohidrați rafinați poate conduce la inflamații.

Carbohidrații rafinați și-au eliminat majoritatea fibrelor. Fibra induce sațietatea, îmbunătățește controlul zahărului din sânge și hrănește bacteriile benefice din intestin.

Cercetătorii sugerează că glucidele rafinate din dieta modernă pot încuraja creșterea bacteriilor intestinale inflamatorii care vă pot crește riscul de obezitate și a bolilor inflamatorii intestinale.

Carbohidrații rafinați au un indice glicemic mai mare (IG) decât cei neprocesați. Alimentele bogate în IG cresc nivelul de zahăr din sânge mai rapid decât alimentele cu IG scăzute.

Într-un studiu, adulții mai în vârstă care au raportat cel mai mare aport de alimente cu IG ridicat au avut de 2,9 ori mai multe probabilități să moară de o boală inflamatorie precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Într-un studiu controlat, bărbații tineri, sănătoși, care au mâncat 50 de grame de carbohidrați rafinați sub formă de pâine albă au înregistrat niveluri mai mari de zahăr din sânge și creșteri ale nivelului unui anumit marker inflamator.

Carbohidrații rafinați se găsesc în bomboane, pâine, paste, produse de patiserie, unele cereale, prăjituri, băuturi răcoritoare zaharoase și toate alimentele procesate care conțin zahăr sau făină.

REZUMAT

Grăsimile bogate în fibre, neprocesate sunt sănătoase, dar carbohidrații rafinați ridică nivelul de zahăr din sânge și induce inflamația care poate duce la anumite boli.

 

5. Alcool-ul excesiv

S-a demonstrat că un consum moderat de alcool oferă anumite beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, cantitățile mai mari pot duce la probleme severe.

Într-un studiu, nivelurile markerului inflamator CRP a crescut la persoanele care au consumat alcool. Cu cât se consumă mai mult alcool, cu atât nivelurile lor de CRP cresc.

Persoanele care beau foarte mult pot dezvolta probleme cu toxinele bacteriene care ies din colon și mai apoi, în corp. Această afecțiune – adesea numită „intestin scurger” – poate conduce la inflamații răspândite care duce la deteriorarea organului.

Pentru a evita problemele de sănătate legate de alcool, consumul trebuie limitat la două băuturi standard pe zi la bărbați și una la femei.

REZUMAT

Consumul mare de alcool poate crește inflamația și poate duce la un „intestin scurger” care conduce inflamația în întregul corp.

 

6. Carnea procesată

Consumul de carne procesată este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, diabet și cancer de stomac și colon.

Tipurile obișnuite de carne procesată includ cârnați, slănină, șuncă, carne afumată și carne de vită.

Carnea procesată conține produse finale de glicare (AGE) mai avansate decât majoritatea cărnii.

AGE-urile se formează prin prepararea cărnii și a altor alimente la temperaturi ridicate și este cunoscut că provoacă inflamații.

Dintre toate bolile legate de consumul de carne procesat, asocierea sa cu cancerul de colon este cea mai puternică.

Deși mulți factori contribuie la formarea cancerul de colon, se crede că un mecanism este considerat a fi răspunsul inflamator al celulelor de colon la carnea procesată.

REZUMAT

Carnea procesată are un conținut ridicat de compuși inflamatori precum AGE, iar asocierea puternică a acestuia cu cancerul de colon se poate datora parțial unui răspuns inflamator.

Concluzii

Inflamarea poate apărea ca răspuns la numeroase declanșări, dintre care unele greu de prevenit, inclusiv poluarea, vătămarea sau boala.

Cu toate acestea, aveți mult mai mult control asupra unor factori precum dieta dvs.

Pentru a rămâne cât mai sănătos posibil, mențineți inflamația scăzută reducând la minimum consumul de alimente care o declanșează și consumând alimente antiinflamatoare.

Ti-a placut articolul? Voteaza!

Pomelo

Pomelo: 9 Beneficii pe care le are asupra sanatatii

ateneul-roman

5 tururi virtuale ale unor muzee din Romania pe care le poti vizita online