in

Cele mai uimitoare 10 pesteri din lume

Daca exista vrun alt loc in lume care sa ascunda frumusetea si splendoarea naturii, cum ar fi adancul oceanelor, acela este pestera. Aceste fisuri si gauri create sub pamant sau in munti sunt locul potrivit pentru aventurieri si exploratori. Iata cateva dintre cele mai uimitoare pesteri din lume:

#1 Pestera Fantomei – Parcul National Canaima, Venezuela

Este situata in sudul Venezuelei, intr-unul dintre cele mai bogate zone din punct de vedere biologic. Pestera Fantomei este suficient de mare cat sa incapa 2 elicoptere. Cu toate acestea, expertii au crezut ca aceasta nu este de fapt o pestera, ci un defileu abrupt prabusit.

#2 Pestera cristalelor – Chihuahua, Mexic

A fost descoperita recent, in 2000, si are formatiuni de cristale cu inaltimea de 9 m si cu diametrul de aproximativ 1 m. S-a format datorita apei, bogata in sulfat de calciu si incalzita de magma, facand ca temperatura din pestera sa fie foarte ridicata. Oamenii pot sta in pestera maxim 10 minute (cu echipament adecvat). Acesta este si motivul pentru care cele mai multe parti din pestera sunt neexploatate.

#3 Pestera cu viermi luminosi – Waitomo, Noua Zeelanda

Este o pestera situata in Waimoto, in partea de nord a Noii Zeelande. Aceasta este cunoscuta pentru numerosii viermi luminosi; acestia au marimea unui tantar mediu. Un loc unic in Noua Zeelanda, cu peste 120 de ani de istorie culturala si naturala, aceasta pestera trebuie vizitata de catre orice calator. Accesul se face cu barca iar pestera este luminata de mii de viermi.

#4 Fantastica Pestera Pit – Georgia, SUA

Situata in pesterile Ellison, in partea de est a orasului Lafayette (Georgia), Pestera Fantastica Pit are 178 m adancime. Cunoscuta ca fiind cea mai adanca pestera din Statele Unite, este suficient de mare cat sa incapa Muntele Washington.

#5 Pestera Fluviului Reed – Guangxi, China

Este un punct de reper si o atractie turistica in afara orasului Gullin din Guangxi (China). Pestera ascunde formatiuni de roca si minerale, stalpi de piatra si depozite de carbon. Aceasta este iluminata in numeroase culori si este una dintre cele mai interesante locatii din Gullin din ultimii 1200 de ani. Redescoperita in anii 1940 de catre un grup de refugiati, aceasta pestera veche de 180 de ani are peste 70 de inscriptii scrise cu cerneala care dateaza din 792 d Hr., din timpul dinastiei Tang.

#6 Grota Albastra – Capri, Italia

Este o grota marina situata pe coasta nord-vestica a insulei Capri din sudul Italiei. Lumina soarelui, care trece printr-o cavitate subacvatica si straluceste pe apa, creeaza o reflectie albastra care lumineaza pestera. 

#7 Pestera Cerb – Borneo, Malaysia

Este situata in apropiere de Miri, Sarawak in Borneo, si face parte din Parcul National Gunung Mulu. Numele pesterii este dat de cerbul care vine sa linga pietrele de sare si pe care le foloseste ca adapost. Descoperita initial in anul 1961 de catre G. E. Wilford, a fost studiata in 1978 pentru a determina dimensiunile acesteia: 174 m latime, 122 m inaltime iar intrarea principala are 146 m.

#8 Caverna inghetata – Skattafel, Islanda

Pestera inghetata Kverkfjoll, situata in laguna inghetata din Skattafel, Islanda, este considerata una dintre cele mai faimoase pesteri glaciare din lume. Formata de apa fiebinte de la un izvor vulcanic de sub ghetarul Vatnajokull, a fost descoperita in timpul unei expeditii din anii 1980.

#9 Pesterile Lascaux – Motignac, Franta

Aceste pesteri sunt faimoase datorita picturilor paleolitice descoperite pe peretii pesterilor in anii 1940. Arta paleolitica, care este estimata a fi de 17.300 de ani, consta in imagini ale animaleler mari ale caror fosile le gasim in prezent. Catalogata ca un patrimoniu mondial Unesco in 1979, a fost deschisa in 1948 dar a fost inchisa publicului pana in anul 1963 pentru a conserva arta. Sunt cateva zone pe care le puteti vizita.

#10 Pestera Mamut – Kentucky, SUA

Parte din Parcul National US din Kentucky, Pestera Mamut are cel mai lung traseu de pestera din lume, cu peste 650 km de cai subterane. Infiintata ca un parc national la 1 iulie 1941, a devenit sit al Patrimoniului Mondial UNESCO (1981) si Rezervatie Internationala a Biosferei (1990). Printre atractiile spectaculoase pe care le puteti viziona se numara si “Niagara inghetata”.

Ti-a placut articolul? Voteaza!

10 locuri pe care trebuie sa le vezi inainte de a muri

9 Cele mai extreme locuri de pe Pamant