in

Cele mai mari insule din lume

Stiti care este cea mai mare insula din lume? Daca ati crezut ca este Australia, ne pare rau sa va spunem acest lucru, dar va inselati. Desi masele continentale sunt inconjurate de apa in intregime, acestea nu sunt clasificate drept insule. Australia este de obicei considerata ca fiind cea mai mica din cele 4, celelalte 3 fiind America, Antarctica si Afro-Eurasia. Desi este cel mai mic continent, Australia este de 3 ori mai mare decat cea mai mare insula din lume. Daca ti-am starnit curiozitatea, vezi mai jos care sunt unele dintre cele  mai mari insule din lume.

#1 Sri Lanka

Sri Lanka este o natiune insulara din Oceanul Indian, situata in sudul Asiei, chiar langa coasta Indiei. Podul lui Adam, o constructie terestra catre continentul indian, este acum in cea mai mare parte scufundata, cu doar un lant de puturi de calcar ramase deasupra nivelului marii.

#2 Islanda

Cea mai slab populata tara din Europa, Islanda este incalzita de Golful Stream. Are o clima temperata, in ciuda unei latitudini mari, chiar in afara cercului arctic.

#3 Borneo

A treia cea mai mare insula din lume, Borneo este impartita intre 3 tari – Brunei, Indonezia si Malaezia. Insula este formata din diferite triburi native. In timp ce fiecare trib poate avea propria sa limba, acestea impartasesc aspectele comune dintre dieta, cultura si spatiile de locuit.

#4 Java

Java este cea mai populata insula din lume, cu 137 mil. de locuitori.  Aici se afla si Jakarta, capitala Indoneziei. Java are peste 400 de specii diferite de pasari si este cunoscuta pentru cafeaua sa, care a castigat popularitate la nivel mondial la inceputul secolului XX.

#5 Honshu

Honshu este o insula situata in Japonia. Are peste 100 mil. de  locuitori, iar majoritatea traiesc in zona metropolitana Tokyo. Hiroshima, Muntele Fuji si Tokyo sunt cateva repere faimoase, toate situate pe insula Honshu.

#6 Sumatra

Cea mai mare insula situata in intregime in Indonezia, Sumatra gazduieste aproxmativ 50 mil. de oameni. In 2004, insula s-a confruntat cu un dezastru natural atunci cand tsunami-ul din Oceanul Indian a lovit coasta de nord-vest a insulei.

#7 Insula Baffin

Situata in nordul indepartat al Canadei, insula Baffin are doar 10.000 de locuitori iar cea mai mare comunitate este formata din 6.000 de locuitori. Ofera vizitatorilor o experienta rara: acestia pot vedea ursul polar, se pot plimba cu sania trasa de caini si pot face excursii cu caiacul in jurul ghetarilor.

#8 Madagascar

Madagascar este casa a peste 22 mil. de locuitori. Insula este situata in Oceanul Indian, in partea de est a Africii de Sud. Aceasta insula izolata are una dintre cele mai interesante flore si faune din lume.

#9 Groenlanda

Desi unii oamenii de stiinta cred ca sub suprafata de gheata a Groenlandei ar putea fi de fapt 3 insule separate, majoritatea oamenilor accepta Groenlanda ca fiind cea mai mare suprafata non-continentala. Groenlanda este cunoscuta pentru izvoarele calde, aisberguri, pentru Aurora Boreala si pentru Aurora Polara.

#10 Cuba

Aceasta natiune din Insulele Caraibe, cu o populatie de peste 11 mil. de locuitori, este a-17-a cea mai mare suprafata non-continentala din lume. Odata vazuta ca una dintre cele mai bogate tari din lume, Cuba este cunoscuta acum pentru economia planificata. In anul 1959, Fidel Castro a transformat Cuba intr-o tara comunista.

Ti-a placut articolul? Voteaza!

Cele mai periculoase drumuri de pe Pamant

Cele mai mari Mall-uri din lume