in

Mituri contestate pe care oamenii inca le cred adevarate

Crezi in miturile contestate? S-ar putea sa crezi ca nu dar s-ar putea sa crezi. Ca oameni, poate fi greu sa confruntam noi informatii, mai ales atunci cand ne schimba notiunea preconceputa despre lume. De exemplu, zaharul ii face pe copii hiperactivi, nu? Stiinta spune altceva.

Iata cateva dintre miturile contestate pe care oamenii inca le cred!

#1 Sangele dezoxigenat este albastru

Sangele nu este niciodata albastru. Este intotdeauna o nuanta de rosu. Singurul motiv pentru care apare albastru in vene este pentru ca venele tind sa fie mai aproape de suprafata pielii, iar lungimile de unda albastre ale luminii sunt singurele care pot patrunde pana la aceasta adancime. In ceea ce priveste arterele, de obicei nu se pot vedea pentru ca sunt mult mai in interior. In ceea ce priveste imaginea – in manuale, venele sunt colorate cu albastru pentru a le diferentia de artere.

#3 Camilele isi depoziteaza apa in cocoasele lor

Camilele nu cara apa in cocoasele lor. Este grasime! Dintr-un anumit motiv, multi oameni inca mai cred in chestia cu apa.

#4 Trosnitul articulatiilor provoaca artrita

Este doar o vorba veche. Daca acest mit te-a surprins, stai sa il vezi pe urmatorul.

#5 Zaharul ii face pe copii hiperactivi

Acest mit a fost respins. Oamenii de stiinta le-au oferit copiilor dulciuri fara zahar (dar le-au spus parintilor ca dulciurile au zahar), iar parintii considerau ca cei mici sunt hiperactivi din cauza dulciurilor. Nu, copiii sunt hiperactivi in general. Si cand obtin dulciuri, de obicei sunt fericiti. De asemenea, petrecerile pentru zilele de nastere au jucat un rol important in crearea acestor conexiuni false din mintea oamenilor. Amintiti-va, corelatia nu implica cauzalitate.

#6 Ne folosim doar 10% din creier

Ne folosim tot creierul, dar nu in acelasi timp. Daca folosesti simultan 100% din creier, se numeste convulsie.

#8 Napoleon a fost scund

De fapt, el nu a fost atat de scund, chiar si dupa standardele de astazi. Pentru perioada lui, el era inalt (avea aproximativ 1,85 metri iar media era de 1,79 metri).

#9 Einstein a esuat la scoala

Gresit, el nu a fost nici macar aproape de a esua. El a primit 6 la aproape fiecare materie, acesta fiind cel mai mare punctaj pe care il puteai obtine in Elvetia in acel moment.

#10 Aterizarea pe Luna a fost o pacaleala

a) Daca aterizarea pe Luna ar fi fost un fals, sovieticii ar fi dorit sa demonstreze lumii cum americanii au falsificat o aterizare pe luna.

b) Daca NASA a falsificat cateva aterizari pe luna, de ce s-ar opri?

c) Tehnologia pentru a falsifica ceva atat de amplu nu exista in anii 1960.

d) Au fost lasate oglinzi pe Luna pentru a putea masura distanta exacta fata de Pamant cu ajutorul unor lasere. Aceste oglinzi sunt inca acolo si, daca aveti un laser suficiet de puternic, puteti face si voi masuratorile.

Ti-a placut articolul? Voteaza!

Efecte infricosatoare ale poluarii cu plastic care iti vor schimba obiceiurile

10 Inventii accidentale care au schimbat lumea