in

10 Inventii accidentale care au schimbat lumea

Poate ca nu iti dai seama, dar multe din lucrurile pe care le folosesti in viata de zi cu zi au aparut complet intamplator. De exemplu, paiele cu care beti au aparut accidental, la fel si doza de penicilina care a salvat viata unui apropiat de-al tau. Lista de astazi este despre inventiile care au aparut complet neintentionat.

#1 Penicilina

In timp ce studia stafilococul, microbiologul Alexander Fleming a adaugat o parte din bacterii in vasele Petri (un vas rotund neted cu capac, fabricat din sticla) inainte de a pleca in vacanta. La intoarcere, Alexander se astepta sa gaseasca bacteriile crescute dar a gasit mucegai. La o inspectie atenta, a descoperit ca mucegaiul a eliberat un produs secundar care inhiba cresterea stafilococului, dand nastere primului antibiotic, penicilina.

#2 Coca-Cola

Desi este cunoscuta povestea, aceasta lista nu ar fi completa fara farmacistul John Pemberton care, initial, intentionase sa faca un medicament util pentru mai multe afectiuni, precum durerea de stomac. In schimb, a inventat una dintre cele mai populare bauturi din lume. Acesta este si motivul pentru care Coca-Cola originala a inclus cocaina pe lista sa de ingrediente.

#3 Cornetele de inghetata

Desi, ani la rand, inghetata a fost servita pe farfurie, abia la Targul Mondial din anul 1904 s-a nascut cornetul de inghetata. Un stand de inghetata din targ mergea atat de bine, incat inghetata disparea instant din farfurii, in timp ce standul cu waffles al vecinului nu vindea mai nimic. Cei doi proprietari au avut atunci idea de a rula waffles-urile si de a pune inghetata in acestea. Asa s-a nascut cornetul de inghetata.

#4 Teflonul

Daca ai facut vreodata o omleta, poti sa ii multumesti lui Roy Plunkett, un chimist care a lucrat pentru DuPont la inceputul secolului 20. Acesta s-a impiedicat accidental de o substanta chimica non-reactiva, fara lipici, in timp ce experimenta agentii frigorifici. DuPont a brevetat-o rapid iar astazi o cunoastem sub numele de Teflon, stratul de pe tigaie care impiedica ouale sa se lipeasca.

#5 Plasticul

La inceputul anilor 1900, shellac a fost materialul ales pentru izolare dar acesta nu era un produs ieftin pentru import. Din acest motiv, chimistul Leo Hendrik Baekeland a crezut ca ar putea sa castige bani producand o alternativa. Ceea ce el a reusit a fost un material modelabil care putea fi incalzit la temperaturi extrem de ridicate fara a fi denaturat, cunoscut si sub numele de plastic.

#6 Radioactivitatea

In 1896, fizicianul Henri Becquerel a incercat sa obtina materiale fluorescente pentru a produce raza X lasandu-le la soare. Insa, in saptamana aceea cerul a fost mai mult acoperit de nori. Dupa ce a lasat toate materialele intr-un sertar, s-a intors o saptamana mai tarziu si a descoperit ca roca de uranium pe care o lasase acolo reusise sa-si imprime imaginea pe o placa fotografica din apropiere, fara nici o expunere la lumina.

#7 Culoarea mov

In mod ciudat, in timp ce chimistul William Perkin, in varsta de 18 ani, era ocupat sa gaseasca un remediu pentru malarie, a ajuns din greseala sa schimbe lumea modei pentru totdeauna. Anul a fost 1856 iar unul dintre experimentele sale a esuat, creand ceea ce parea sa nu fie altceva decat o mizerie. In timp ce examina experimentul, William Perkin a observat o culoare frumoasa care radia din vasul Petri (un vas rotund neted cu capac, fabricat din sticla). Astfel, a devenit prima vopsea sintetica din lume si a introdus culoarea mov in lume.

#8 Post-it-urile

In 1968, Spencer Silver, un chimist care lucra pentru 3M, a dat peste un adeziv cu putere de lipire destul de mica dar suficienta pentru a tine hartia lipita de o suprafata. Dupa multe incercari esuate in cautarea unui mod de comercializare, unul din colegii lui Sliver, Art Fry, si-a dat seama ca ar fi perfect ca un semn de carte care sa nu alunece si astfel au luat nastere Post-it-urile.

#9 Super Glue

Harry Coover, cercetator la Laboratorul Kodak, dezvolta lentilele de plastic pentru obiectivele armelor atunci cand a dat peste un adeziv sintetic fabricat din cianoacril. La vremea respectiva, Harry nu l-a luat in considerare deoarece era prea lipicios si nu putea fi de folos. Cativa ani mai tarziu, a fost “redescoperit” si este vandut astazi sub denumirea comerciala de “super glue”.

#10 Chips-urile din cartofi

In 1853, George Crum, un chef din New York, a inventat chips-urile din cartofi in mod accidental atunci cand un patron enervant i-a trimis cartofii prajiti inapoi in bucatarie din cauza ca erau uleiosi. In incercarea de a-i da o lectie, Crum a taiat cartofii foarte subtiri, i-a prajit pana s-au facut crocanti si a pus sare peste ei. Spre surprinderea lui, clientului nemultumit i-au placut. Aceea a fost prima portie de chips-uri din cartofi.

Ti-a placut articolul? Voteaza!

Mituri contestate pe care oamenii inca le cred adevarate

10 Idei nebune despre gaurile neagre