in

10 Idei nebune despre gaurile neagre

La fel ca un corp negru in termodinamica, o gaura neagra este o regiune a spatiului care trage totul, dar impiedica orice sa scape, chiar si lumina, Motivul pentru care se numeste gaura “neagra” este faptul ca aceasta atrage toata lumina care loveste marginea acesteia si nu se mai reflecta nimic.

Formata atunci cand o masa compacta deformeaza spatiul si timpul, o gaura negra are o suprafata definita, cunoscuta drept “orizontul evenimentului”, care marcheaza punctul de refacere. Se stiu prea putine lucruri despre gaura neagra, dar mai multi cercetatori din istorie si-au dezvoltat propriile teori cu privire la proprietatile si structurile acestora. Iata care sunt cele mai nebune idei legate de gaurile negre.

#1 Gaurile negre afecteaza timpul

Asa cum un ceas functioneaza putin mai incet atunci cand este mai aproape de nivelul marii decat de o statie spatiala, ceasurile functioneaza foarte incet si in apropiere de o gaura neagra. Totul are legatura cu gravitatia.

#2 Gaurile negre pot fi infinit de mari

Exista cateva teorii care afirma ca gaurile negre pot fi infinit de mari. Desi nu toti oamenii de stiinta sunt de acord, exista totusi cativa care cred acest lucru.

#3 Cea ma apropiata gaura neagra de Pamant se afla la 1.600 de ani lumina

Galaxia noastra este acoperita de gauri negre, dar cea care are probabilitatea cea mai mare pentru a distruge planeta noastra se afla dincolo de granitele sistemului nostru solar.

#4 Gaurile negre se evapora in cele din urma

In timp ce cunostintele de baza afirma ca nimic nu poate distruge o gaura negra, s-a constatat faptul ca radiatiile sunt o exceptie. Potrivit unor oameni de stiinta, din cauza faptului ca gaurile negre emit radiatii, ele isi pierd din masa. Acest proces are potentialul de a ucide in cele din urma gaura neagra.

#5 Gaurile negre nu sunt infinit de mici

La un moment dat, centrul unei gauri negre devine chiar mai mic decat un atom sau un electron. In cele din urma ajunge la lungimea lui Planck, o limita de dimensiune cuantica care o face abia masurabila.

#6 Gaurile negre nu sunt in forma de palnie; ele sunt sfere

In majoritatea manualelor, probabil veti vedea gauri negre care arata ca niste palnii. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea sunt ilustrate din perspectiva puturilor gravitationale (=model conceptual al campului gravitational care inconjoara un corp in spatiu). In realitate, gaurile negre seamana mai mult cu niste sfere.

#7 Gaurile negre se invart

Atunci cand nucleul unei stele se prabuseste, steaua se roteste mai repede si devine mai mica. Cand ajunge in punctul in care nu mai are suficienta masa pentru a deveni o gaura neagra, se strange pentru a forma o stea de neutron si continua sa se roteasca rapid. Acelasi lucru este valabil si pentru gaurile negre. Chiar si atunci cand gaura neagra se micsoreaza pana la lungimea Planck, ea continua sa se roteasca rapid.

#8 Lucrurile devin ciudate cand se apropie de o gaura neagra

Gaurile negre au capacitatea de a distorsiona spatiul insusi si, pe masura ce continua sa se roteasca, distorsiunea devine la fel distorsionata. Este o regresie continua a distorsiunilor.

#9 Gaurile negre “arunca”, de asemenea, material in spatiu

Gaurile negre sunt cunoscute pentru faptul ca absorb tot ce se apropie de orizontul lor. Odata ce un obiect intra intr-o gaura neagra, acesta devine comprimat si eventual se descompune in particule subatomice. Unii oameni de stiinta considera ca materia este “aruncata” inapoi iar acest fenomen este cunoscut sub numele de gaura alba.

#10 Gaurile negre determina numarul de stele

Potrivit unor oameni de stiinta, numarul de stele din univers este limitat de numarul de gauri negre. Acest lucru se datoreaza modului in care gaurile negre afecteaza norii de gaze si formarea elementelor in partile universului despre care se stie ca produc stele noi.

Ti-a placut articolul? Voteaza!

10 Inventii accidentale care au schimbat lumea

Cele mai scumpe branduri de lux