in

Efecte infricosatoare ale poluarii cu plastic care iti vor schimba obiceiurile

Iata o lista cu efectele poluarii cu plastic:

Inainte de a arata cateva date despre poluarea cu plastic, arunca o privire in jurul tau. Fie ca este vorba despre husa telefonului, paharul din care bei apa sau recipientul in care ti-ai pus pranzul, aproape totul este din plastic. Folosim atat de multe produse din plastic incat au devenit o parte din noi. Nu ma crezi?

Cercetatorii afirma “Produsele chimice adaugate materialelor din plastic sunt absorbite de corpurile umane. Depozitele de deseuri care contin plastic pot scurte substante nocive care se raspandesc in apele subterane.” Pe masura ce producem mai mult plastic, acesta ajunge sa dauneze atat mediului cat si noua. Poluarea plastica distruge animalele si ecosisteme intregi. Nu ma credeti?

#1 Productia de plastic a crescut rapid

Studiile arata ca productia de plastic a crescut de la 2 mil. de tone din anii 1950 la 380 mil. de tone in 2015. Pentru 2050, este estimata o crestere de pana la 35 mld. de tone.

#2 Germania recicleaza cel mai mult

Germania recicleaza aproximativ 56% din totalul deseurilor sale. Austria vine pe locul 2 cu 53%, iar Coreea de Sud este la egalitate cu Tara Galilor. Stalele Unite nu sunt nici macar in top 10.

#3 Lupta impotriva poluarii cu plastic a inceput in America, la data de 31 decembrie 1988

Acordul International denumit MARPOL Anexa 5 interzice aruncarea deseurilor de plastic in mediul marin.

#4 46% din materialele plastic plustesc pe oceanele lumii

Aproape jumatatea din oceanele noastre au deseuri de plastic care plutesc pe suprafata lor. Cine stie cat de mult plastic s-a scufundat pe fundul oceanelor.

#5 Paharele din plastic se descompun int-un interval de 50 pana la 80 de ani

Din moment ce paharele din plastic contin materiale neregenarabile, este nevoie de o perioada destul de lunga pentru ca paharele din plastic sa se descompuna. In America, Starbucks oferea 10 centi reducere daca iti aduci un pahar refolosit.

#6 Energia este economisita prin reciclare

Este nevoie de 2 ori mai multa energie pentru a arde plasticul intr-un incinerator decat pentru a-l recicla.

#7 100.000 de mamifere marine sunt ucise in fiecare an din cauza plasticului.

Segmentele mici din plastic care se gasesc in ocean sunt usor confundate de animalele marine cu hrana. Astfel, sute de mii de animale sunt ucise in fiecare an din cauza poluarii cu plastic.

#8 500 mil. de paie din plastic sunt folosite in fiecare zi

Paiele din plastic se ofera aproape la fiecare bautura de la fast food. Acestea au devenit poluatorii de top de pe plaje. Multe state si tari au interzis sau au propus interdictia de a bea cu paiul. Tu ce crezi? Ar trebui sa fie interzise paiele din plastic?

#9 Jumatate din materialele plastice din lume sunt fabricate in Asia

Tarile asiatice precum China, Indonezia, Thailanda si Philippines sunt responsabile pentru 60% din plasticul care se gaseste in ocean. China, Indonezia si Vietnam produc cea mai mare parte a deseurilor din plastic.

#10 Este necesara o cantitate mai mare de apa pentru a face o sticla decat apa care este in sticla

Oricat de confuz si trist poate parea, este adevarat. Procesul de fabricare a sticle de plastic in care se imbuteliaza apa necesita de 6 ori mai multa apa decat cantitatea de apa care incape in sticla.

#11 14% din tot gunoiul provine de la recipientele pentru bauturi

Aceste procente nu includ capacele si etichetele recipientelor imbuteliate. Prin eliminarea recipientelor de unica folosinta, putem reduce semnificativ gunoiul.

#12 Americanii folosesc anual 100 mld. de pungi de plastic

Spre deosebire de multe alte tari care au interzis deja pungile de plastic, americanii inca folosesc pungile de plastic in viata de zi cu zi. In Anglia, este normal ca oamenii sa-si aduca propriile pungi reutilizabile atunci cand merg la cumparaturi sau in mall. Daca am inceta sa folosim pungi de plastic, ar scadea considerabil utilizarea plasticului.

#13 Microplasticul se afla in apa de baut

Microplasticele sunt bucati foarte mici din resturi de plastic. Deoarece au dimensiuni mici, sunt capabile sa treaca prin majoritatea filtrelor de apa. Studiile au descoperit microplastic in 83% din apa de la robinet a marilor orase din intreaga lume.

#14 Mor recife de corali din intreaga lume

Recifele de corali sunt unele dintre cele mai mari ecosisteme productive de pe Pamant. Acestea sunt casa pentru numeroase organisme marine. De asemenea, protejeaza coastele de efectele daunatoare ale actiunii valurilor si furtunilor tropicale si ajuta la fixarea carbonului si azotului. “Peste 90% din recifele de corali din lume vor muri pana in 2050”, potrivit The Independent. Bacteriile existente in plastic sunt unul dintre motive pentru care coralii se imbolnavesc.

#15 Jumatate din plasticul pe care il folosim, il folosim o singura data, apoi il aruncam

Daca achizitionati articole ce pot fi reutilizate, cum ar fi paiele, pungile alimentare, sticlele de apa si recipientele pentru bauturi, nu numai ca veti economisi bani dar veti ajuta si planeta. 50 mld. de sticle de apa sunt utilizate anual in SUA si doar 23% dintre acestea sunt reciclate.

Ti-a placut articolul? Voteaza!

10 lucruri pe care corpul tau le face atunci cand dormi

Mituri contestate pe care oamenii inca le cred adevarate