in ,

Scortisoara – Informatii utile, beneficiile si utilizare

Descopera originea, proprietatile si cum se foloseste acest condiment denumit Scortisoara (Cinnamon)

scortisoara

Scortisoara este un condiment obtinut din scoarta interioara a mai multor specii de arbori din genul Cinnamomum. Scortisoara este folosita in principal ca condiment aromatic si aditiv aromatizant intr-o mare varietate de retete, mancaruri dulci si sarate, cereale pentru micul dejun, alimente de tip snack, ceaiuri de scortisoara si alimente traditionale.

batoane de scortisoara
Batoane de scortisoara

Benefiicii scortisoara: Scortisoara distruge microbii, stimuleaza memoria si ajuta la slabit

Scortisoara poate fi sub mai multe forme: macinata, sub forma de baton sau ca ulei esential, aceasta stimuleaza memoria, incetineste caderea parului si ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus. Scortisoara este unul dintre alimentele cele mai bogate in antioxidanti ce combate stresul oxidativ si ne mentine tineretea. Recent s-a descoperit ca scortisoara joaca si un rol important in prevenirea diabetului, echilibreaza glicemia stimuland insulina.

Scortisoara are un rol important in sanatatea noastra dar ne incanta si gustul. Scoarta de scortisoara se gaseste in mai multe soiuri, dar cea care ne intereseaza este scortisoara de Ceylon. Cunoscuta inca din antichitate, scortisoara de Ceylon uimeste cu proprietatile sale benefice asupra sanatatii si frumusetii oamenilor, care provine din Sri Lanka, Madagascar sau Brazilia.

Un alt tip este scortisoara Cassia, cu o aroma mai intensa si la un pret mult mai mic in comparatie cu alte sortimente. Aceasta provine din tari precum China, Vietnam sau Indonezia. Virtutile sale sunt laudate atat in lupta impotriva diabetului cat si ca ajutor pentru persoanele care tin regim, sau pur si simplu in banalele stari gripale. Sursa: Frunza-verde.ro

Despre scortisoara – informatii generale si valori nutritionale

Scortisoara dateaza de peste 4.000 de ani si este folosita din cele mai vechi timpuri, inca de pe vremea Egiptului Antic. Scortisoara era considerata un condiment valoros si rar in acea perioada si era deseori vandut la preturi mari sau era daruit zeilor ca semn al recunostintei fata de acestia.

Valori nutritionale ale scortisoarei

Calorii per 100 grame: 247
% Daily Value*
Total Fat 1.2 g1%
Saturated fat 0.3 g1%
Polyunsaturated fat 0.1 g
Monounsaturated fat 0.2 g
Trans fat 0 g
Cholesterol 0 mg0%
Sodium 10 mg0%
Potassium 431 mg12%
Total Carbohydrate 81 g27%
Dietary fiber 53 g211%
Sugar 2.2 g
Protein 4 g8%
Vitamin A5%Vitamin C6%
Calcium100%Iron46%
Vitamin D0%Vitamin B-610%
Cobalamin0%Magnesium15%

Utilizarea scortisoarei in bucatarie

  • Scortisoara este un condiment pe care il poti folosi cu succes in prepararea prajiturilor sau a placintelor cu miere sau dovleac, budinci sau checuri; o poti adauga direct in aluat si compozitie sau o poti presara pe deasupra prajiturilor. Cele mai populare prajituri cu scortisoara sunt celebrele cinnamon rolls.
Prajituri cu scortisoara
Prajituri cu scortisoara
  • Poti adauga putina scortisoara si in bauturile calde cu cacao, peste ciocolata calda, ceai sau cafea
  • Scortisoara este potrivita si pentru bauturile reci, precum cocktail-uri, shake-uri sau lichior; le va da o aroma speciala
  • Poti sa faci o alegere mai indrazneata si sa folosesti scortisoara pentru prepararea mancarurilor cu miel sau pui, in stil oriental
  • Scortisoara este potrivita si la micul dejun, asa ca o poti presara deasupra cerealelor sau fructelor
  • Pentru cei mici, poti sa prepari rapid cateva felii de paine prajita cu scortisoara, eventual si putina miere
  • Daca obisnuiesti sa faci ciocolata de casa, adauga si un praf de scortisoara; aceasta este un ingredient de baza in fabricarea ciocolatei in Mexic
  • Poti sa folosesti acest condiment chiar si pentru prepararea sosurilor in care vei marina carnea
  • Pentru o bautura de iarna aromata, poti sa adaugi cateva batoane de scortisoara in laptele fiert, alaturi de o lingurita de miere
  • Scortisoara merge foarte bine si cu orezul cu lapte care iti va aminti de gustul copilariei
    orez cu lapte si scortisoara
    Orez cu lapte si scortisoara

    Beneficiile scortisoarei pentru sanatate

  • Reduce tensiunea arteriala – exista dovezi stiintifice care sustin ca un consum regulat de scortisoara poate reduce tensiunea arteriala.
  • Regleaza nivelul de zahar/glucoza din sange – consumul de scortisoara ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, in special la persoanale care sufera de diabet de tip II.
  • Atenueaza disconfortul digestiv – si a fost folosita in medicina cu acest scop de multi ani, datorita proprietatilor sale antimicrobiene si anti-inflamatorii. De exemplu, in medicina Ayurvedica, uleiul din scoarta de scortisoara era folosit pentru tratarea flatulentei si pentru problemele digestive. Consumata in bauturi calde, asa cum este ceaiul, scortisoara macinata imbunatateste circulatia sangelui, amelioreaza problemele digestive si simptomele sindromului de colon iritabil.
  • Scortisoara este o sursa bogata de antioxidanti – scortisoara contine o serie de antioxidanti, printre care polifenoli, acid fenolic si flavonoide, care protejeaza organismul de stresul oxidativ si de efectele negative ale radicalilor liberi.
  • Scortisoara are proprietati anti-inflamatorii – datorita continutului mare de antioxidanti, aceasta scade riscul bolilor de inima, a cancerului sau a tulburarilor psihice. In plus, scortisoara amelioreaza inflamatiile si poate fi benefica in tratarea durerilor, febrei musculare sau a durerilor menstruale.
  • Scortisoara reduce nivelul colesteroului LDL – compusii care sa gasesc in scortisoara reduc nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rau“) si al trigliceridelor din sange si pastreaza un nivel stabil al colesteroului HDL (colesterolul „bun“).
  • Protejeaza functiile cognitive – compusii din scortisoara activeaza proteinele neuro-protectoare care protejeaza functiile cognitive si celulele creierului impotriva bolilor degenerative, precum Parkinson si Alzheimer.
  • Protejeaza impotriva virusilor si a infectiilor – scortisoara are proprietati antimicrobiene, antifungice si antivirale care imbunatatesc sistemul imunitar. Astfel, organismul este protejat impotriva infectiilor, racelilor si gripei.
  • Protejeaza sanatatea dentara – conform studiilor, extractul de scortisoara protejeaza impotriva bacteriilor care se gasesc in microflora orala si care cauzeaza aparitia cariilor, respiratia urat mirositoare sau alte infectii. Uleiul esential de scortisoara poate fi folosit in locul apei de gura
  • Se foloseste ca adjuvant in tratamentul candidozei – anumite studii au concluzionat faptul ca proprietatile antifungice ale scortisoarei pot trata anumite infectii genitale, asa cum este cazul candidei. Aceasta scade nivelul de Candida albicans, ciuperca vinovata de aparitia acestei infectii
  • Cura de slabire cu scortisoara – ajuta la reglarea metabolismului, astfel incat organismul va arde mai repede grasimile si te va ajuta sa scapi de kilogramele in plus. In plus, combinatia dintre miere si scortisoara sporeste acest beneficiu. Amesteca o lingura de miere cu doua linguri de scortisoara intr-un pahar cu apa calda. Consuma acest amestec o data sau de doua ori pe, la culcare si dimineata, pe stomacul gol.

Beneficii si remedii in tratamentele cosmetice cu scortisoara

scortisoara cu miere
Scortisoara cu miere
  • Amelioreaza simptomele acneei – calmeaza iritatiile si atenueaza roseata pielii;
  • Curata scalpul – scortisoara actioneaza ca un exfoliant pentru scalp si il hidrateaza;
  • Scrub natural pentru piele uscata – scortisoara ajuta la indepartarea celulelor moarte;
  • Amelioreaza infectiile pielii – pentru infectiile pielii, asa cum este si ciuperca piciorului;
  • Contribuie la catifelarea calcaiele aspre si crapate – scortisoara poate sa inmoaie pielea aspra a calcaielor.

Citeste si:

Ceai de scortisoara – 10 beneficii miraculoase

Ti-a placut articolul? Voteaza!

Ursul Panda

10 curiozitati interesante din regatul animalelor + FOTO

Ceai de scortisoara cu lamaie

Ceai de scortisoara – 10 Beneficii miraculoase